Milyonlarca çalışanı ilgilendiren yıllık izin kararı: Yargıtay o kuralı değiştirdi

Yargıtay Yıllık İzin Ücretleri İçin Zaman Aşımı Süresini Düşürdü

Yargıtay, kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin tahsilinde zaman aşımı süresini kısalttı. Uzun yıllar 10 yıl olarak uygulanan zaman aşımı süresi artık geriye dönük olarak 5 yıl olarak kabul edilecek. Bu değişiklik, hem çalışanlar hem de işverenler için önemli sonuçlar doğuracak.

Ahmet Kıvanç’ın Habertürk’te yer alan haberine göre, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, daha önce 2012-2017 yılları arasındaki ayrılmalar için 10 yıllık zaman aşımı süresini esas alıyordu. Ancak daireler arası birleşmeden sonra bu süre 5 yıla düşürüldü. Aynı şekilde, 2012’ye kadar geçerli olan 5 yıllık zaman aşımı süresi de 10 yıla çıkartılmıştı.

Zaman Aşımı Süresinde Mevzuat Değişikliği

Türk Borçlar Kanunu’nun 2012’deki yürürlüğünden önce yıllık izin izin ücretlerinde 5 yıl olan zaman aşımı süresi, kanunla birlikte 10 yıla çıkarılmıştı. Ancak 2017’de yürürlüğe giren İş Mahkemeleri Kanunu ile birlikte bu süre tekrar 5 yıla indirildi. Geçici hükümlere göre, 25 Ekim 2017’den önce başlayan zaman aşımı süreleri eski hükümlerle devam ederken, süresi dolmamış alacaklar için 5 yıl esas alınıyor.

Yargıtay’ın içtihadına göre, kullanılmayan yıllık izin ücreti, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte hak kazanılıyor. İşçinin işten ayrıldığı tarihte bu hak doğuyor ve zaman aşımı süresi de bu tarihten itibaren başlıyor. İşçinin işten çıkış şekli hakkı etkilemiyor, işveren haklı nedenlerle işten çıkarsa da izin ücretini ödemek zorunda.

Hak Kaybı ve Sorumluluk Riski

Yargıtay’ın bu yeni içtihatı, geçmişte işten ayrılmış ve izin ücretlerini talep etmemiş çalışanlar için hak kaybı riski oluşturuyor. Aynı şekilde, işverenlerin geçmişe dönük yükümlülüklerini gözden geçirmesi gerekecek. Bu değişiklik, çalışanların haklarını korurken işverenlerin sorumluluklarını artırıyor.

Related Posts

Faiz kararı öncesi yandaş medya hedef tahtasına Şimşek’i koydu

İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak, hedef tahtasına yine Merkez Bankası’nı koydu. Faizin yüksek olmasından kaynaklı her Para Politikası Kurulu toplantısının olduğu gün manşetten TCMB’yi ve Şimşek’in politikalarını hedef alan yandaş Yeni Şafak bugün de aynı tutumunu sürdürdü.

CHP’li Kış: Vatandaş pazar çantası değil, artık sabır taşı taşıyor!

CHP’li Kış, “Vatandaş pazar çantası değil, artık sabır taşı taşıyor! Çünkü pazarda fiyatlar el yakıyor. Kirazın kilosu 600 lira olmuş; bu ülkede en büyük kâğıt para olan 200 TL ile yarım kilo kiraz alamıyorsunuz!” dedi.

Akaryakıt fiyatlarında tablo değişti: Zam geldi!

Brent petrol fiyatlarındaki hareketlilik, döviz kuru dalgalanmaları ve vergi artışları, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Son olarak motorin litre fiyatına 1 lira 75 kuruşluk bir zam yapıldı. Peki, 17 Haziran 2025 itibarıyla akaryakıt fiyatları ne durumda?

OPEC’in ham petrol üretimi yükseldi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) ham petrol üretimi, mayısta bir önceki aya göre günlük 183 bin varil artarak 27 milyon 22 bin varile yükseldi.

Temmuzda asgari ücrete ara zam olacak mı?Asgari ücrete ara zamda son tahmin

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan, milyonlarca özel sektör çalışanını ise dolaylı olarak etkileyen asgari ücret artışı, gündemin ilk sıralarında. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan “ara zam için erken” derken, enflasyon verileri zam ihtimalini azaltıyor.

Zirai don 60 yıldır yapılan yarışmayı da vurdu! O meyveden bir tane bile yok

Amasya’da 60 yılı aşkın süredir düzenlenen kiraz teşvik yarışması, bu yıl zirai don nedeniyle yapılamadı. İlkbaharda yaşanan zirai don afeti sonrasında bu yıl kiraz ağaçları ürün vermedi. Şehzadeler şehri Amasya’da 1962 yılından bu yana düzenlenip 12 …