İspanya’nın Güneyindeki Yamyamlık İlgili Yeni Arkeolojik Keşif
İspanya’nın güneyindeki arkeologların yaptığı yeni çalışma, tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Bilim insanları, Atapuerca arkeolojik sit alanındaki Gran Dolina mağarasında, Avrupa’da insan yamyamlığının ilk kanıtlarını buldular. Mağarada, kesik izleri bulunan bir çocuk boyun kemiği bulundu ve bu kemiğin yaklaşık 850 bin yıl öncesine ait olduğu belirlendi.
Greek Reporter’ın haberine göre, araştırmacılar, kemiğin sadece Atapuerca’da bulunan arkaik bir insan türü olan Homo antecessor’a ait olduğunu belirtiyor. Analizler, çocuğun öldüğünde 2 ile 5 yaşları arasında olduğunu ve başının kesilip yenmiş olabileceğini gösteriyor.
Gran Dolina kazısının eş direktörü Palmira Saladie, “Bu vaka, çocuğun yaşı değil, kesiklerin hassasiyeti nedeniyle özellikle dikkat çekicidir. Bu, çocuğun diğer avlar gibi işlendiğinin kanıtıdır” dedi.

Tekrarlanan Yamyamlık Davranışları
Bu keşif, araştırmacıların aynı tortu tabakasından 10 iskelet buldukları daha büyük bir kazının parçası olarak ortaya çıktı. Kemiklerin çoğunda, yemek için hazırlanmış hayvan kalıntılarında görülen kesik izleri ve kasıtlı kırıklar bulundu. Araştırmacılara göre, bu bulgular yamyamlığın tek seferlik bir eylem olmadığını, erken dönem insan grupları arasında tekrarlanan bir davranış olduğunu gösteriyor.
Gran Dolina’da yapılan 30 yılı aşkın araştırmalar, en az 24 yamyamlık vakasını ortaya çıkardı. Bu bölgede bulunan insan kemiklerinin yaklaşık yüzde 30’unda etin sıyrılması veya ısırılma izleri bulundu.