2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Ay, 2032 Yılında Tehlike Altında Olabilir

Ancak uzmanlara göre, bu tehlike hala Ay için geçerli olabilir. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) açıklamasına göre, 2024 YR4 adlı asteroidin 22 Aralık 2032’de Ay’a çarpma olasılığı %4 civarında. Bu oran düşük olsa da Dünya için hesaplanan riskin üzerinde bir değer. Üstelik asteroid şu anda gözlem alanından çıktığı için yeni veriler elde edilemiyor; daha kesin hesaplamalar için 2028 yılında tekrar gözlemlenmesi gerekiyor.

ESA’nın Gezegen Savunma Ofisi Direktörü Richard Moissl, olası bir çarpışmanın kesin sonuçlarının bilinmediğini ancak Ay yüzeyinde yeni bir krater oluşma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. Bu tür bir asteroidin Ay’a çarpması nadir olduğundan bilim insanlarının bu olayı gözlemlemekten heyecan duyduğunu vurguluyor. Çarpışma anının Dünya’dan da teleskoplarla izlenebileceğini söylüyor.

Uzmanlara göre, bu çarpışmanın Ay’ın yörüngesinden çıkaracağı ya da Dünya’ya zarar vereceği beklenmiyor. Ancak çarpışma sırasında uzaya saçılacak parçaların Dünya’ya zarar verebileceği henüz kesin olarak bilinmiyor.

Uzay ajansları, bu tür olası tehlikeler karşısında erken uyarı sistemlerini geliştirmek için çalışmalar yapıyor. ESA, 2030’lu yılların başında NEOMIR adını taşıyan yeni bir uyduyu uzaya fırlatmayı planlıyor. Bu uydu, Güneş ile Dünya arasındaki denge noktasına yerleşerek, bilinmeyen göktaşlarını önceden tespit edebilecek. Uzmanlara göre NEOMIR, 2024 YR4 asteroidini yeryüzündeki teleskoplarla yaklaşık bir ay öncesinden tespit edebilirdi.

Kısacası, 2032 yılında Ay için ilginç bir gökyüzü olayı yaşanabilir. Bilim insanları ve amatör gözlemciler, bu potansiyel çarpışmayı heyecanla bekliyor.

Related Posts

Güneş Sistemi’ne uğrayan en büyük yıldızlararası cisim keşfedildi

Güneş Sistemi dışından gelen gökcisimleri ender görülüyor, ancak bu hafta bilim insanları büyük bir heyecan yaşadı. Gökbilimciler, 3I/Atlas adı verilen yeni bir kuyruklu yıldızın yıldızlararası uzaydan geldiğini ve şu anda Güneş Sistemi’nden geçmekte olduğunu doğruladı.

Google henüz var olmayan Füzyon enerjisine milyar dolarlık yatırım yaptı

 Enerji tarlaları başta olmak üzere bu konuda yatırımlarına devam eden teknoloji devi, bu sefer de 2030’lu yılları düşünerek 200 megawatt füzyon enerjisi satın aldı.

Yapay zeka çağında haberciliğin geleceği mümkün mü? Düşüşler ve yükselişler

Similarweb’in son raporu, dijital haber yayıncılığının yapay zeka çağında karşı karşıya olduğu çetin sınavı gözler önüne serdi. Rapora göre, yapay zekaya dayalı arama sonuçları ve kullanıcıların doğrudan yapay zeka platformlarından haber edinme …

Milyon dolarlık teklif! 8 kişiyi transfer etti

Meta, bir süredir yapay zeka alanında dikkat çekici bir yetenek transferi süreci yürütüyor. Şirket, ChatGPT’nin yaratıcısı olan yapay zeka firmasından çok sayıda araştırmacıyı kadrosuna katmaya devam ediyor.

WhatsApp bu sefer de Amerika Temsilciler Meclisi’nde yasaklandı

İran – İsrail savaşında sık sık yasaklamalar ile gündeme gelen WhatsApp’a bir yasaklama haberi de Amerika’dan geldi.

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir