Türkiye’nin en üst düzey kaçakçılıkla mücadele yetkilisi Zeynep Boz, Lord Elgin’in Atina’daki Parthenon’dan heykelleri çıkarmasına izin veren Osmanlı fermanının varlığına dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz, bu açıklamaları Unesco’nun Kültürel Varlıkların İadesini Destekleme Hükümetlerarası Komitesi’nin Haziran ayında Paris’te yapılan toplantısında yaptı. Boz, bir İngiliz temsilcinin Lord Elgin’in mermerleri Osmanlı döneminde yasal yollardan satın aldığı yönündeki iddiasına, cevaben bu açıklamayı yaptı. Konu ile ilgili İngiliz Associated Press’in sorularını yanıtlayan Boz şunları söyledi: “Sessiz kalmak İngiliz iddiasını tanımakla eşdeğer olurdu. Böyle bir belgeden haberimiz yok’ demek zorunda kaldım”
BÜYÜKELÇİ İKEN BU İŞLERİ YAPTI
1801-1812 arasında, o dönemde Birleşik Krallık’ın Osmanlı İmparatorluğu nezdindeki büyükelçisi olan İskoçyalı Elgin Lord’u Thomas Bruce tarafından heykeller Atina’dan Londra’ya götürüldükleri için bu isimle anılırlar. Söz konusu eski eserlerinin, kazı işlemleri vs. için yaklaşık 4 milyon doları (Bugünün parası ile) Elgin Lordu’nun, kendi cebinden verdiği kayıtlara geçmiş. 1816’da Birleşik Krallık tarafından satın alınmalarından bu yana, British Museum’da bu eserler için özel olarak inşa edilmiş Duveen Gallery’de teşhir edilmektedirler. Aidiyetleri konusu Birleşik Krallık ile Yunanistan arasında sorun yaratmaya devam etmektedir.
YUNANLAR TEŞEKKÜR ETTİ
Yunan hükümetine danışmanlık yapan kültürel miras hukuku profesörü Ilena Stamatoudi, Türk müdahalesini “çok olumlu bir gelişme” olarak nitelendirdi. British Museum sözcüsü Yunanistan’da yayın yapan Skai TV’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: “British Museum, Yunanistan’ın Parthenon heykellerinin Atina’ya iade edilmesine yönelik güçlü arzusunun farkındadır. Bu konudaki derin duyguları anlıyor ve saygı duyuyoruz.”
*Elgin Mermerleri (Parthenon Mermerleri olarak da bilinir) evvelce Atina Akropol’ünün bir parçası olan ve günümüzde Londra’da British Museum’da yer alan eski Yunan mermer heykelleri, yazıtları ve mimari unsurların toplu ismi.
Kaynak: Apollo Magazine