Ege Denizi’nde yaşanan deprem fırtınasında en büyüğü 5.1 olan yüzlerce deprem meydana geldi.
Santorini Adası’nda yaşayanlar, adayı terk etmeye başlarken akıllara Santorini’nin 1956 yılında yaşadığı büyük Amargos depremi geldi.
AKILLARA AMARGOS DEPREMİ GELDİ
Yunanistan’ın en büyük depremi, 1956 yılında meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki deprem olarak kayda geçmişti.
Merkez üssü Amorgos Adası olan deprem, en büyük yıkımı ise Santorini Adası’nda yaptı. 53 kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi yaralandı. Binaların yüzde 35’i çöktü, yüzde 45’inde ise hasar meydana geldi. Santorini Adası’ndan Atena’ya büyük bir göç dalgası yaşandı.
Tsunami dalgaları, Akdeniz Havzası’nda rapor edilen en yüksek değerler olarak kayıtlara geçti.
10, 20 ve 30 metrelik dev dalgalar, hasar alan binaların da yıkılmasına yol açtı. Toplamda 520 ev yıkıldı, 1482 ev ağır, 1750 ev hafif hasar gördü.
Yunanistan’ın en büyük depremlerinden olan Amargos depremi, Türkiye kıyılarında da hissedildi.
Yunanistan Adaları’na yakın olan İzmir, Çeşme ve Bodrum gibi kıyılarımızda depremin etkisi hissedildi. Kıyı bölgelerde su seviyesinin yükseldiği görüldü. Ancak o dönemki teknolojinin sınırlı olması sebebiyle tsunaminin etkileri tam olarak kayıt altına alınamadı.
Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı, şu anki depremlerin volkanik kaynaklı olmadığını belirtiyor.
AFAD ise 2011 ve 2012 yıllarda da aynı bölgede benzer bir sismik aktivite yoğunluğu yaşandığını aktardı. AFAD, ’14 ay boyunca süren bu aktivite herhangi bir volkanik hareketliliğe yol açmamıştır’ açıklamasında bulundu.
KANDİLLİ’NİN RAPORUNDA İŞARET EDİLDİ
Kandilli Rasathanesi, bölgedeki deprem dalgasına ilişkin hazırladığı raporda, “Magma odalarının hareketliliği ve hidrotermal aktivitenin sismik olayları tetikleyebileceği belirtilmiştir. Kolumbo’daki gaz çıkışları ve deniz tabanı deformasyonları, büyük bir jeotermal sistemin varlığını göstermektedir. 1956 Amorgos Depremi (M7.7), bölgedeki en büyük depremlerden biri olup tsunami oluşturmuştur. Santorini-Amorgos fay sisteminin, aktif magmatik süreçlerle ilişkili olduğu belirlenmiştir (Dimitriadis vd., 2009).” ifadelerine yer verdi.
TSUNAMİ UYARISI
Raporda ayrıca şu ifadelerle tsunamiye dikkat çekildi:
Tarihsel kayıtlar ve modern gözlemler, Santorini ve çevresindeki diğer aktif fay hatlarının ve/veya bölgede tetiklenebilecek bir heyelanın ile tsunami yaratma potansiyelini barındırdığını göstermektedir. Bölgedeki deprem aktivitesi ve deniz seviyesi değişiklikleri sürekli olarak izlenmektedir. Bölgede meydana gelebilecek deprem, heyelan vb. kaynaklarla tetiklenebilecek tsunamiye karşı gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır.
More Stories
Ankara’da büyük yangın!
Ders zili onlar için çalmadı: Bolu yangınında ölen arkadaşlarını gözyaşlarıyla andılar
Bir araya gelen 3 gezegen görüntülendi