Çanakkale’de Hayalet Ağlarla Mücadele Projesi Başarıyla Devam Ediyor
Çanakkale’de 2016 yılında başlatılan “Hayalet Av Araçları ve Sucul İstilacı Türler Farkındalık Projesi” kapsamında, bu yıl 13 farklı lokasyonda toplam 500 bin metrekarelik bir alan tarandı ve 16 bin metrekare hayalet ağ temizlendi.
Çanakkale Valisi Ömer Toraman, proje hakkında şunları söyledi: “Bu vesileyle özellikle balıkçılardan beklentimiz faaliyetlerini doğru tekniğe uygun şekilde yürütmeleri, sürdürülebilir balıkçılık kurallarına uymaları ve ilgili kamu kurumlarıyla iş birliği içinde olmaları. Çünkü en önemli olan deniz ekosistemini korumaktır.”
Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile su ürünlerinin yaşam alanlarının korunması ve terkedilmiş av araçlarının yol açtığı kontrolsüz avcılığın engellenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, 13 farklı lokasyonda 500 bin metrekare alanı tarayarak 16 bin metrekare hayalet ağı temizlediler.
Ayrıca, son 9 yılda Ege Denizi, Gökçeada, Bozcaada, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’nde toplam 61 lokasyonda 1 milyon 15 bin 700 metrekare alanda 34 bin 620 metrekare hayalet ağ temizlendi.
“Deniz Ekosistemini Korumanın Önemi”
Çanakkale Valisi Ömer Toraman, denizlerde zaman zaman karşılaşılan istenmeyen kirlilikler ve olumsuzluklar hakkında konuşarak, deniz ekosistemini korumanın önemine vurgu yaptı.
Vali Toraman, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu yıl Çanakkale’de yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alan tarandı. Bu sayede deniz ekosistemine destek olunmuş oldu. Balıkçılardan özellikle faaliyetlerini doğru şekilde yürütmelerini, sürdürülebilir balıkçılık kurallarına uymalarını ve ilgili kamu kurumlarıyla iş birliği içinde olmalarını bekliyoruz. Çünkü en önemli olan deniz ekosistemini korumaktır.”
DHA