Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

KTÜ Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güzin Ulutaş: Sanal Ortamdaki Tehditlere Karşı Önlemler Değişkenlik Gösterebilir

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güzin Ulutaş, sanal ortamdaki tehditlere karşı alınacak önlemlerin değişiklik gösterebileceğini belirtti.

Ulutaş, oltalama gibi saldırılara karşı sosyal farkındalığı artırmanın önemine vurgu yaparak, teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet kullanımının yaygınlaştığını ifade etti.

Siber uzayda birçok saldırı türünün olabileceğini belirten Ulutaş, en yaygın görülen saldırıların atak saldırıları olduğunu söyledi ve son dönemde yapay zeka yöntemleriyle üretilen sahte videoların sıklıkla karşılaşıldığını vurguladı.

Farklı ses ve görüntülerin yapay zeka kullanılarak oluşturulabileceğini belirten Ulutaş, “Bankadan arıyor gibi görünen bir telefon alabilirsiniz ancak aslında arayan kişi, banka temsilcisinin sesini taklit eden bir dolandırıcı olabilir” dedi.

Sahte ses aramalarının kişileri dolandırmanın zor fark edildiğini belirten Ulutaş, sosyal medya kullanıcılarının hesaplarını gizli tutmalarının önemini vurguladı ve hesap bilgilerinin sahte videolar üretmek için kullanılabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Ulutaş, dolandırıcılık olaylarına karşı çoklu kimlik doğrulamasının önemine işaret ederek, cep telefonundaki banka uygulamalarında bu stratejinin hayati olduğunu belirtti.

SİBERAY Projesi ile ilgili bilgilendirme çalışmalarının önemine değinen Ulutaş, özellikle siber güvenlik konusunda bilgi eksikliği yaşayan son kullanıcılar için bu eğitimlerin önemli olduğunu ifade etti.

İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru İlhan Tozluyurt, internet dolandırıcılığının artık gerçeklik haline geldiğini ve bu durumu kabul etmenin gerekliliğini vurguladı.

Tozluyurt, Trabzon il ve ilçelerinde dolandırıcılığa karşı bilgilendirme faaliyetlerini 2017’den beri sürdürdüklerini ve 80 bin kişiye ulaştıklarını bildirdi.

KTÜ Fen Fakültesi’nde düzenlenen dolandırıcılık eğitimine katılan öğrenciler de bilgilendirici bulduklarını ve gelecekte daha dikkatli olacaklarını ifade ettiler.

Related Posts

Aydın’ın gururu Kaan Türkmen: Türkiye üçüncüsü oldu

Adana’da düzenlenen tekvando şampiyonasında Aydın’ı temsil eden Kaan Türkmen, Türkiye üçüncüsü oldu.

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Karting heyecanı İstanbul’da başlıyor

2025 MOTUL Türkiye Karting Şampiyonası’nın 2. ayağı, 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, 10 Mayıs Cumartesi günü antrenman seanslarıyla başlayacak. 11 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00’da yarı final, saat 13.00’te ise final yarışları gerçekleştirilecek.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.