Gece 3’te uyanıp düşünmekten yoruldunuz mu? İşte endişeleri durduran 4 kelime

Gece Saat 3’te Uykudan Uyanıp Düşüncelere Dalmaktan Nasıl Kaçınılır?

Milliyet.com.tr ÖZEL – Geceleri kabuslar olmayabilir, sessizlik hüküm sürerken zihinsel yükseklikler sizi uykunuzdan alıkoyabilir. Gönderdiğiniz o e-posta? Çocuğunuzun kötüleşen öksürüğüne ne yapacaksınız? Toplantıda neden o sözü söylediniz?

Kaygı bozukluğu yaşayanlarla çalışan bir psikolog, bu durumu gece yarısı zihinsel döngü olarak tanımlar. Günün sessizliğine alışan zihin, gece yarısı bir talk show başlatır gibi devreye girer. Ancak bu şovun hem sunucusu, hem konuğu, hem de izleyicisi sizsiniz ve pek de eğlenceli değildir.

Yıllardır bu durumu yaşayan danışanlarına psikolog tarafından önerilen dört kelime ise: “Bu düşünce bekleyebilir.”

Bu basit ifade birçok kişiye yardımcı olabilir. Neden mi?

– Kısa ve akılda kalıcı, gece 03.00’te bile hatırlanabilir.

– Düşünceyi bastırmaz, sadece ertelemesine izin verir.

– Aciliyet hissini azaltır, kaygı döngüsünü kırar.

– Duraklama becerisini güçlendirir.

Çoğu kez uykusuzluğun temelinde gerçek bir acil durum yatmaz. Beyin, çözülmesi gereken bir problem arayışı içindedir ve bu da adrenalin salgılayarak uyanık kalmanıza neden olur. Sorunları çözmeye çalışmak yerine sakinleşmeye çalışmak daha etkilidir.

‘Bu düşünce bekleyebilir’ ifadesi nasıl daha etkili kullanılabilir?

Nefesle birleştirin: “Bu düşünce bekleyebilir” derken yavaşça nefes alıp verin.

Tekrarlayın: Zihin dağıldığında ifadeye geri dönün. Bu bir başarısızlık değil, zihinsel bir egzersizdir.

“Düşünce kavanozu” hayal edin: Endişelerinizi zihninizde bir kavanoza koyun. Sabah hala önemliyse, o zaman üzerine düşünürsünüz.

Telefona bakmayın: Mavi ışık ve sosyal medya uykuya dalmanızı zorlaştırabilir.

Geceleri uyanmak normaldir. Önemli olan, bu anlarda nasıl tepki verdiğinizdir. “Bu düşünce bekleyebilir” sihirli bir çözüm olmasa da zihninize verdiğiniz nazik bir uyarıdır. Çünkü bazen bir sorunu çözmenin en iyi yolu, gece 03.00’te çözüm aramak değil, sakinleşmektir.

Related Posts

Melis Fis Skolyoz Öyküsünü Anlattı

Melis Fis Skolyoz neden olur? Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, skolyoz hikayesini anlattı. 

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.

Uzmanı uyardı: Günde 100-150 gramın üzerinde et tüketmeyin

Uzman diyetisyen, Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlara sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu. Bayram sofralarında sıkça tüketilen kırmızı etin, doğru şekilde pişirilmesi ve dengeli tüketilmesi gerektiğine dikkat çekip özellikle kronik rahatsızlığı olan bireylerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Sıcaklar hayati risk taşıyor: Uzmanından yaz mevsimi uyarıları

Sıcaklar hayati risk taşıyor: Uzmanından yaz mevsimi uyarıları

Obeziteyle mücadelede kamusal değil, ticari motivasyon mu var?

Sağlık Bakanlığı’nın 81 ilde başlattığı obezite taramasının, kilo verdirici pahalı iğnelerin piyasaya sürülmesiyle aynı döneme denk gelmesi “Obeziteyle mücadelede kamusal değil, ticari motivasyon mu var?” sorularına neden oldu.