Hindistan ve Pakistan neden savaşıyor? Keşmir sorunu nedir?

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Keşmir Sorunu ve Savaşlar

Hindistan ve Pakistan arasındaki savaşların temel nedeni, 1947’de İngiltere’nin Hindistan’dan çekilmesiyle ortaya çıkan Keşmir sorunudur. Keşmir, nüfusunun yaklaşık %90’ı Müslüman olan ve zengin yer altı kaynakları ile verimli topraklara sahip bir bölgedir. Pakistan, Keşmir’in kendi kontrolünde olmasını isterken, Hindistan bölgeyi tarihi olarak kendi toprağı olarak görmektedir.

Keşmir Sorunu ve Başlangıcı

Keşmir sorunu, Keşmir’in o zamanki yöneticisi Hari Singh’in Pakistan yerine Hindistan’a katılmayı seçmesiyle başladı. Bu durum, 1947-1948 yıllarında Birinci Keşmir Savaşı’na yol açtı ve bölge fiilen ikiye bölündü. Birleşmiş Milletler, halk oylaması yapılmasını önerse de Hindistan bunu kabul etmedi. Sonrasında 1965 ve 1999’da da Keşmir nedeniyle savaşlar çıktı.

Hindistan ve Terör Saldırısı

Günümüzde Keşmir sorunu, Hindistan ve Pakistan arasında devam eden ciddi bir gerilim kaynağı olmaya devam ediyor. 2025’te Hindistan’ın bir terör saldırısını Pakistan menşeli Direniş Cephesi’ne bağlaması ve ardından İndus Suları Anlaşması’nı askıya alması, iki ülke arasında diplomatik ve ekonomik ilişkilerin kopmasına ve savaş pozisyonuna gelinmesine neden oldu. Pakistan ise bu durumu “savaş sebebi” olarak değerlendirdi.

Dört Kez Savaş

Özetle, Hindistan ve Pakistan arasındaki savaşların temelinde Keşmir’in hangi ülkeye ait olduğu meselesi ve bölgedeki dini-etik farklılıklar yatmaktadır. Bu sorun, iki ülke arasında dört defa savaşa ve sürekli gerilime neden olmuştur ve halen çözülememiştir.

Related Posts

Grammy ödüllü caz sanatçısı Meshell Ndegeocello, İstanbul’da konser verdi

Grammy ödüllü caz sanatçısı Meshell Ndegeocello, İstanbul’da konser verdi

WhatsApp’ta sorun mu var, çöktü mü? 4 Temmuz WhatsApp çökme raporları 2025!

4 Temmuz WhatsApp çökme raporları kullanıcılar tarafından kontrol ediliyor. WhatsApp neden yavaş, çöktü mü gibi sorular popüler mesajlaşma uygulaması kullanıcıları tarafından araştırılıyor. Her gün milyonlarca kullanıcının aktif olarak kullandığı WhatsApp iletişim ağının büyük bir kısmını elinde bulunuyor. Zaman zaman mesajlaşırken problem yaşayan kişiler de “4 Temmuz WhatsApp çöktü mü, sorun mu var?” sorusu ile ilgili araştırmalar yapıyor. İşte son 24 saatin WhatsApp çökme raporları…

Yunt’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayınının ilk konuğu Hale Tenger

Yunt’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayınının ilk konuğu Hale Tenger

Hepsiburada, 2025’in ilk yarısında en çok satan kitapları açıkladı

Hepsiburada, 2025’in ilk yarısında en çok satan kitapları açıkladı

Tunç Soyer kimdir, kaç yaşında, nereli? Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer gözaltına mı alındı?

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZBETON AŞ’de, taşeron şirketler eliyle yolsuzluk yapıldığı iddiası üzerine çalışma başlattı. Bu kapsamda Sayıştay raporu, mülkiye müfettişi raporu, bilirkişi raporlarına istinaden “ihaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla 157 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Bu isimler arasında yer alan Tunç Soyer gözaltına mı alındı merak ediliyor. Peki, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte detaylar…

Ertuğrul Özkök: Meğer o olay, elinde paketle mağazaya giren mobiletli bohem adamla başlamış

Ertuğrul Özkök: Meğer o olay, elinde paketle mağazaya giren mobiletli bohem adamla başlamış