80 yıl önce yerinden edilen yerli halk devlete açtığı mülkiyet davasını kazandı

Posted by

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da 1940’lı yıllarda savaş gerekçesiyle zorla yerinden edilen Siekopai yerli topluluğu hukuk mücadelesini kazandı. Yerliler, 80 yılı aşkın sürenin ardından yerlerinden edildikleri topraklarına geri dönecek.

CNN International’ın haberine göre, yerlilerin toprak haklarının savunulması için çalışan “Amazon Frontline” kuruluşu, istinaf mahkemesinin, Peru sınırında bulunan Pë’këya bölgesinin mülkiyetine ilişkin davada Siekopai topluluğu lehine karar verdiğini bildirdi.

MAHKEME, BAKANLIĞA 45 GÜN SÜRE VERDİ

Siekopai toplumu, 1940’larda Peru ve Ekvador arasındaki savaş sırasında yerlerinden edilmişti. Bugün 800 mensubu bulunan topluluk, geçtiğimiz eylül ayında Ekvador devletine dava açmış, atalarından kalan mülkler üzerindeki haklarının ihlal edildiğini belirtmişti.

Sucumbios Bölge Mahkemesi, davayı karara bağlayarak, Ekvador Çevre Bakanlığı’na Siekopai halkına 104 bin dönümlük alanın mülkiyet hakkını geri vermesi için 45 gün süre tanıdı. Karara ilişkin açıklama yapan Ekvador Siekopai Ulusu Başkanı Elias Piyahuaje, “Bu, Siekopai Ulusu için tarihi bir an. Pë’këya toprakları her zaman bizim olmuştur ve bizim olacaktır. 80 yıldan uzun bir zamandır topraklarımızı geri almak için çabalıyoruz” dedi.

‘KARAR, TÜM YERLİ HALKLAR İÇİN EMSAL TEŞKİL EDİYOR’

Amazon Frontline kuruluşunun açıklamasına göre, mahkeme kararı, aynı zamanda Ekvador hükümetinin koruma alanında bulunan toprakların mülkiyet hakkını ilk defa yerli bir halka geri vermesi olma özelliği taşıyor. Kuruluş, “Bu, Latin Amerika ve dünya çapında topraklarını geri almak için mücadele eden tüm yerli halklar için çok değerli bir emsal teşkil ediyor” ifadelerini kullandı. Piyahuaje de “Bu gezegen üzerinde kültürümüzün korunması için mücadele ediyoruz. Bu topraklar olmadan Siekopai halkı olarak var olamayız” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir